Wyciskarki

Soki wyciskane ze świeżych owoców bezpośrednio przed podaniem są coraz częściej serwowane w lokalach gastronomicznych. Dążenie do zdrowego odżywiania, unikanie konserwantów i stosowanie diet przyczynia się do wzrostu popularności świeżych soków. Świeżo wyciśnięte soki owocowe zawierają wiele witamin i wartości odżywczych, charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi, a ich picie staje się wręcz modne.

Najczęściej podawane są soki z owoców cytrusowych (pomarańczy, mandarynek, cytryn i grapefruitów), zwykle do bezpośredniego spożycia. Znajdują one również zastosowanie w przyrządzaniu drinków i koktajli, nadając im pożądany kolor oraz szczególny smak i aromat.

Na rynku jest dostępnych wiele urządzeń do wyciskania owoców – począwszy od ręcznych wyciskarek dociskowych, przez mechaniczne, na automatycznych kończąc. Wyciskarki automatyczne same pobierają owoce, zapewniając przez kilka minut ciągłość procesu wyciskania. Obsługa takiego urządzenia polega na dostarczeniu owoców (zwykle kalibrowanych) do podajnika, a także odpowiedniej pojemności naczynia na sok. Im bardziej zmechanizowane urządzenie, tym mniej wymaga pracy osoby obsługującej oraz zapewnia większą wydajność. Wyciskarki są też łatwe w czyszczeniu, a ze względu na niewielkie gabaryty lub specjalną podstawę nie zajmują wiele przestrzeni w barze czy zapleczu kuchennym.

Wyciskarka elektryczna z osłoną
Wyciskarka elektryczna do cytrusów
X